Mitől jó és érhető egy olyan magyarázó videó, amit egy telefonos applikációhoz készítünk?

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

 

A felgyorsult információs világunkban ma már szinte elvárás az ügyfelek részéről, hogy ne kelljen keresgélniük a megvásárolt termék használatának megértéséhez szükséges információkat. Még ma is elterjedt technika erre, hogy egész egyszerűen csatolnak egy úgynevezett “használati útmutatót” az eszközhöz, aztán az ügyfélre bízzák, hogy rátermettségéhez és gyakorlati tudását alkalmazva megoldja a feladatot.
(Ugye, sokunk számára ismerős az IKEA-s bútorok lépésről, lépésre, sokszor inkább rajzzal ábrázolt összeszerelési katalógusa? Meglehetősen sok mém is született már ezzel kapcsolatban.)
Ez a technika persze már ügyfélbarátabb, mint az egyszerű szöveges útmutató, hiszen legalább már rajzzal illusztrálja a megoldást.

Bonyolultabb a telefonos applikáció, mint egy bútor összeszerelése?

Ez változó lehet, ugyanakkor abban az esetben, ha egy ügyfél letölt, azaz megvásárol egy applikációt, gyorsan és könnyen szeretné megérteni annak használatát, hiszen pénzt adott ki érte.
Erre alkalmas az applikációkat magyarázó animációs videó.
Nézzük meg, mik a legfontosabb szempontok, amiket ilyen esetben szem előtt érdemes tartani?

A magyarázó videó időtartama

Nyilvánvalóan túl hosszú ne legyen egy ilyen videó. A tartalomtól függő időre van szükség. Arra is érdemes figyelni, hogy egy hosszabb, elsőre bonyolultabbnak tűnő témánál ne legyenek “időt rabló” sallangok, felesleges információk a képi és szöveges tartalomnál.

Vizuális támogatás

Nagyon egyszerű: mindig azt lássa a felhasználó, ami a fontos. Ezt különböző grafikai ráerősítésekkel is meg lehet támogatni.
Ebben az esetben fontos, hogy az applikáció képernyőmentései elérhetőek és beazonosíthatóak legyenek a valóságban használtakkal. Ugyanígy erősítik a jó érthetséget, ha megfelelő minőségű fotók illusztrálják az applikáció használatát.

Szöveganimáció

Itt igaz a mondás: a kevesebb, az több. Elsősorban a vizuális üzenetek és az esetleges  narráció kerül a figyelem központjába, ugyanakkor a lényegi üzeneteket érdemes szöveganimációban is kiemelni.
Érdemes arra is gondolni, hogy ha van is a videóhoz narráció, az ügyfelek, élethelyzetükből adódóan nem mindig tudják hangosan végignézni a videókat, ezért a vizuális és szöveginformációknak is elegendőnek kell lennie.

Sound design

A tartalomkövetést tudja támogatni, ha olyan hangeffekteket használunk, ami a képi világot, a mozgást kíséri.

Kísérő zene

Nyilvánvalóan ez is hozzájárul a videó “élvezeti” értékéhez. A márkaépítéshez azonban érdemes megfontolni egyedi kísérő zenét választani, amely teljes értékben megkülönböztethetővé teszi ezen a területen a márkát és a hozzá kapcsolódó szolgáltatást és vállalkozást.

Irányítsd az ügyfelet!

Pontosabban a tekintetét, a figyelmét. A magyarázó videók esetében nem a szórakoztatás az elsődleges, hanem az érthető információtartalom. Az ügyfél mindig azt lássa, amit te szeretnéd, hogy kövesse!

Ha szeretnél ilyen magyarázó animációs videót, lépj velünk kapcsolatba!