Ma már egyre több kreatív és reklámügynökség alkalmazza és ajánlja ügyfeleinek az animációs vagy explainer videót. Az üzleti animációs videó, mint a marketinget támogató eszköz növekvő számú célcsoport elérést, majd bevonódást és lojalitást biztosíthat a márkák, vállalkozások számára.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Az elmúlt években az online videó egyre inkább elengedhetetlen részévé vált a tartalommarketingnek, az egyre bővülő márkák számára, különösen a B2B területén. Egy kutatás* szerint, amit ügynökségi és menedzsment szakemberek felméréseire alapoztak, megerősíti, hogy a válaszadók 73% -a szerint a videó pozitív hatással van a marketing hatékonyságára és a megtérülésre.
A 2015-ös, az Amerikai Egyesület Államokban végzett kutatás válaszadói aktív irányítói a marketing folyamatoknak, befolyással bírnak a költségvetésre, és döntéshozói pozícióval rendelkeznek.

A kutatás legfontosabb megállapításai

  A B2B cégek 96%-a foglalkozik video tartalom marketinggel, míg 73%-uk megerősítette, hogy a videó pozitív hatással volt a marketing eredményeire.
A megkérdezettek 41%-a úgy gondolta, növelni fogja a video marketingre költött büdzsét.
A válaszadók 83%-a elismerte, hogy  videótartalmat használ weboldal-marketingre, 50%-uk e-mail marketingre is.

Persze amerikai piacról beszélünk, de mindenképpen beszédes, hogy a kutatás szerint a márkák és a vállalkozások 63%-a használta már a videót tartalommarketing kampányainak részeként az elmúlt öt évben, a válaszadók 32%-a pedig az elmúlt 2 évben.

Ha azt feltételezzük, hogy a globalizáció részeként begyűrűznek az új technikák, joggal vetíthetjük előre, hogy Magyarországon is robbanás lesz a videómarketing területén.

A szakmai tudás és tapasztalat még hiányzik a B2B-szektorban

  A kutatás során rákérdeztek a nehézségekre is. A válaszadók 44%-a megerősítette, hogy a videó megtérülésének mérése továbbra is fontos tényező, csakúgy, mint vállalkozásokon belüli videómarketing-ismeretek ( 37%), valamint a kreatív ötletek hiánya (17%).

Nyilvánvalóan az animációs videó, vagy explainer üzleti videó különleges szaktudást igényel, hiszen nem elég a jó ötlet, a pontos storyboard, a hiteles animáció, a témához illeszkedő, jó hangú narráció külön-külön, ezeknek összességében, ha úgy tetszik, ergonomikusan kell összeállnia.

* A 2007-ben alapított Web Video Marketing Tanács még 2015-ben végzett egy kutatást arról, hogyan vélekednek a B2B-piacon érdekelt vállalkozások az online videók hatékonyságáról, a marketing tevékenység támogatásáról.